INITIATIEF

Najat el Hani reist sinds 2010 door het Midden-Oosten en Noord Afrika om lokale (foto-) verhalen over vrijheid te verzamelen. Om aan deze bijzondere verhalen te komen probeerde ze zo dicht mogelijk bij het onderwerp te komen. Dit hield in dat ze in Petra (Jordanië) bij de bedoeïenen mierzoete thee dronk in een donkere grot, een kijkje nam bij de underground rap scene in Rabat (Marokko) en de Palestijns/Israëlische vredebewegingen in Jeruzalem leerde kennen. Deze ongekende verhalen legde ze in schrift en op beeld vast. Om door de lens van de betrokkenen te spreken werkte ze samen met lokale fotografen om hun perceptie op vrijheid vast te leggen. In de mobiele foto-expositie ‘The Freedom of Stories’ worden deze foto series geëxposeerd. 

ONS VERHAAL

De afgelopen decennia lijkt de ‘Arabische wereld’ steeds meer in opspraak te komen; politieke onrust, economische onstabiliteit en sociale ongelijkheid. Maar wat heeft deze regio nog meer te bieden? In The Freedom of Stories delen tien (semi-) professionele fotografen, afkomstig uit het Midden- Oosten, Noord Afrika en Nederland hun visie op vrijheid. Dit project bestaat uit unieke beeldverhalen door en over jongeren, hun vrijheden en restricties die hierop worden gelegd.

De missie van The Freedom of Stories is om jonge fotografen middels visuele storytelling te empoweren en een artistieke stem te geven. Bij The Freedom of Stories staat de vrijheid van storytelling centraal als een krachtig instrument voor constructieve vredesopbouw en dialoog. Het belang van storytelling neemt sinds mensenheugenis een belangrijke plek in binnen de Arabische wereld en haar rijke, lokale culturen. Naast een mondelinge overdracht van verhalen speelt storytelling in schrift en op beeld momenteel een prominente rol in het bieden van ruimte voor alternatieve discoursen. Dit project streeft ernaar haar deelnemers en volgers een internationaal platform voor deze alternatieve stories te bieden. Met het delen van deze beeldende verhalen willen we bijdragen aan het doorbreken van stereotyperingen en reduceren van vooroordelen tussen het ‘oosten en het westen’.

ONDERDEEL WORDEN VAN DE ZOEKTOCHT NAAR VRIJHEID?

Wilt u dat uw omgeving ook een onderdeel wordt van deze oosterse zoektocht naar vrijheid? Dat kan! Het is mogelijk om de mobiele foto expositie gedurende een nader te bepalen periode in te huren. Ter aanvulling op de expositie, kunnen er lezingen (volwassenen/ professionals) of workshops (jong volwassenen & kinderen) worden geboekt. De thema’s die hierin worden aangehaald betreffen sociale en culturele vraagstukken die onze fotografen uit land van herkomst in beeld hebben gebracht. De inhoud wordt per workshop of lezing op de doelgroep afgestemd, waarbij rekening wordt gehouden met inhoudelijke kennis en (artistieke) interactie. Neem voor meer informatie over het project en de mobiele expositie, vrijblijvend contact op met projectleider Najat el Hani of bezoek onze website.

GELEGENHEID TOT EXPOSEREN VAN THE FREEDOM OF STORIES

Mobiele expositie (tarief en periode in overleg) 

Lezing Freedom of Stories
(volwassenen / professionals)

Workshop Freedom of Stories
(jong volwassenen en kinderen)

Het is tevens mogelijk om de geëxposeerde fotowerken te kopen! Bezoek http://www.freedomofstories.com voor meer informatie over de verhalen en onze bezoek onze indrukwekkende webshop.