Hoe zit het met jouw ROOTS?

ROOTS is een foto-expositie van Suburbia in de Buurt die de ‘roots’ (afkomst) van de 193 nationaliteiten die Almere rijk is tentoon stelt. De expositie was onderdeel van de Floriade Expo 2022 en stond geëtaleerd in het kleurrijke bos op het Utopia eiland. Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 was Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022.

De Expo is inmiddels gesloten.De Nederlandse tuinbouw presenteerde samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein stond het thema “Growing Green Cities” centraal. Het Floriade-terrein wordt nu doorontwikkeld tot de nieuwe groene stadswijk Hortus.

De Expositie

De foto-expositie kwam tot stand door initiatief van Suburbia in de buurt en de foto’s zijn genomen door de getalenteerde Mona Alikhah.  Ik representeerde mijn Marokkaanse roots en de verbinding met de vijgenboom. De boom die mijn vader’s favoriete vrucht afwierp: de vijg.

Naast mijn foto stond daarom de volgende tekst:

“Als ik aan Marokko denk, denk ik aan de vijg. Wist je dat een vijgenstruik niet zomaar ontstaan kan? Hij kan pas groeien na bestuiving van een vijgenwesp. Pas dan groeit en bloeit de struik uit en werpt die zijn vruchten af. 

Zo zie ik mijn ouders.
Die specifieke kruising waaruit ik ben geboren.
Als een vijgenstruik in Nederland
Voor ons geldt: de vijg valt niet ver van de boom.”

Hieronder een impressie van de expositie. 

 

   

   

Leave a Reply