Als feministe was het een eer om deze jurylid positie voor de vrouw in de media award 2021 te mogen vervullen!

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Voor de nominaties van de regionale VIDM-award werd door een regionale jury gekeken naar aanwezigheid in de regionale media en/of naar rolmodellen die al wel in de landelijke of vakmedia komen, maar vaker op de radar van de regionale media mogen zijn.

Advocaat Khadija Bozia wint de Vrouw in de Media Award 2021 Flevoland

Advocaat Khadija Bozia uit Lelystad ontvangt de Vrouw in de Media Award 2021 voor Flevoland. Bozia heeft zich in 2021 volgens 54 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd. Ze is volgens de stemmers heel zichtbaar in de media, waarin ze het opnam voor slachtoffers van de toeslagenaffaire, die zij behartigde. Een advocaat die alles op alles zet om haar cliënten te helpen. Rolstoelbasketballer Bo Kramer uit Almere eindigde met 17 procent op de tweede plaats. Wethouder Froukje de Jonge uit Almere ontving 13 procent van de stemmen en werd daarmee derde.

Over de winnares
Khadija Bozia is advocaat en staat zo’n 90 gedupeerden van de toeslagenaffaire bij. Ze kwam op het idee om hen een nieuw BSN-nummer te geven. Stemmers over haar: “Ze is standvastig en volhardend, een rots in de branding voor een ieder die dat nodig heeft, een integere advocaat met het hart op de juiste plek, een topadvocaat en sociaal zeer bewogen, die er met recht altijd is voor haar cliënten.” De vorige Vrouw in de Media Award Flevoland (2019) won boswachter Amy Zeeman.

Regionale Vrouw in de Media Award
De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is immers net zo belangrijk in de lokale en regionale media. Op voordracht van journalisten en het publiek selecteerde vervolgens een jury van journalisten en de vorige prijswinnaar vijf rolmodellen in de provincie Flevoland. De jury voor Flevoland bestaat uit Shivani Boer (juryvoorzitter), eigenaar Miss Journalist,  Amy Zeeman, de vorige winnares, Najat El Hani, directeur Link Academy en Cindy Keijzer, verslaggever Omroep Flevoland.
Er kon tot en met donderdag 28 januari worden gestemd op www.vrouwindemedia.nl. Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. In totaal brachten 30.000 mensen hun stem uit.

Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media
De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.

Naast de regionale awards is er ook een landelijke Vrouw in de Media Award 2021 en een You Go Girl Award 2021. De winnaars hiervan worden tijdens een zoomevent op 7 februari om 20.00 uur bekendgemaakt.

Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2021 wordt sinds 2009 uitgereikt en is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

 

* Dit artikel werd eerder hier gepubliceerd.Genomineerden Vrouw in de Media Award 2021 Flevoland | Almere DEZE WEEK | Dé krant die Almere in beweging brengt

 

Leave a Reply