SOCIAL ISSUES EVENT #2
Human Rights | Confessing Colour– Hoe Universeel zijn Mensenrechten in de Praktijk?
Zaterdag 6 juli 2019 | Link Academy x Migratie Museum Den Haag
Het invoeren van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) in 1948 heeft een wereldwijde erkenning van Mensenrechten teweeggebracht. Sindsdien zijn er ‘zwart op wit’ welgeteld 30 artikelen tot stand gekomen waarin is opgenomen hoe de mensheid op eerlijke, rechtvaardige en gelijkwaardige manieren met elkaar dient samen te leven. Op lokaal en (inter)nationaal niveau wordt hier grotendeels naar verwezen en juridisch op gesanctioneerd. Maar gelden deze rechten voor iedereen? In de praktijk treden steeds vaker berichten op over hoe deze universele mensenrechten op paradoxale wijzen worden geschonden of enkel op bepaalde groepen in de samenleving van toepassing lijken te zijn.
In samenwerking met het Migratie Museum Den Haag besteedde HUMAN RIGHTS l CONFESSING COLOUR aandacht aan de diversiteit waarop mensenrechten in de praktijk worden uitgevoerd. Tijdens de opening sprak Najat el Hani over haar ervaringen in Israel en Palestina en de wijze waarop daar dagelijks mensenrechten worden geschonden. De rol van de Verenigde Naties en wijze waarop men hier wel of geen beroep op kan doen stond centraal. De directeur van het Migratie Museum Wim Manuhutu benadrukte het belang van feminisme in de strijd voor gelijkwaardige mensenrechten, een ode naar de vrouw!
Mohamed Mahdi, directeur van El Hizjra was de moderator gedurende het event. Hij introduceerde eerste spreekster Claire Leunissen die sprak over haar werk bij ‘The Hague Hacks’ een organisatie die zich inzet voor het beschermen van digitale mensenrechten. Hoewel het soms lijkt alsof een ieder digitale bescherming geniet, lijkt het tegendeel in de praktijk waar. Onze tweede spreekster Mariam el Maslouhi van de podcasts Dipsaus en Fufu & Dadels sprak in het bijzonder over de wereldwijde manier waarop de aandacht voor mensenrechten schendingen bespreekbaar worden gemaakt. Ze betoogde terecht dat we hierin ook dichter bij huis kritisch naar onszelf mogen zijn. Welke mensenrechten worden er bijvoorbeeld in Nederland geschonden? Onze laatste spreekster Basema Salman-Spijkerman ging hier in haar laatste Human Talk nader op in. Zij sprak in het bijzonder over de positie van staatloze vluchtelingen in Nederland en manieren waarop zij nergens recht op lijken te hebben. In plaats van dergelijke groepen van een titel te voorzien streeft Basema ernaar om de humane aspecten altijd de blijven onderstrepen. Als afsluiting werd er door Najat el Hani een korte Human Rights | Upstanders workshop geboden waarin de vertaling van mensenrechten uitvoering naar de praktijk en directe omgeving centraal stond. Gedurende het event heeft Elles Steinvoorte – fotografe van ” The Freedom of Stories” – ons tweemaal verblijd met geweldige Spoken Word performances.
Tijdens de inloop & pauze bezorgde Mariam Aidani van Oumami Food een heerlijke culinaire presentatie en bood Bahia Kihondo van Holland Fashion een showcase van haar laatste collectie. Als voormalig staatloze burger in Nederland benadrukte ze het belang van eerlijke kansen voor iedereen zodat ze kunnen groeien tot de personen die ze kunnen zijn!
Onderaan treft u een fotoverslag van het event. Na de zomerstop bieden we een derde editie van het Social Issues Event. Benieuwd naar het thema? Volg ons dan online via Link Academy’s social media kanalen.