JONGEREN UITDAGEN TOT RADICAAL SCHRIJVEN!

 

Literatuur is een vrijplaats voor radicale gedachten, gevoelens en inzichten. Het vrije woord wordt echter weinig benut binnen het maatschappelijk debat. In samenwerking met El Hizjra heeft LINK ACADEMY als projectleider deze ruimte benut om jongeren een publieke stem te geven.

In Amsterdam vond de afsluiting van het project ‘Radicaal Schrijven’ plaats. Een initiatief dat El Hizjra realiseerde in samenwerking met het Etty Hillesum Lyceum te Deventer, het Amsterdamse Comenius Lyceum en het Avicenna College te Rotterdam. De middag stond in het teken van jeugdig radicalisme en idealen. Wat vonden de jongeren zélf radicaal en hoe ver willen zij gaan voor hun idealen? Strookt dat met het overwegend negatieve beeld dat de media schetst van jeugdig radicalisme? Welke rol kan literatuur hierin spelen? Dit waren de thema’s en vragen die gedurende deze inspirerende middag centraal stonden.

Deelname aan de schrijfwedstrijd en het debat bood jongeren letterlijk een podium om hun uiteenlopende visies en idealen te delen en een plek te geven. Tijdens het debat zijn een aantal jongeren van de deelnemende scholen onder leiding van moderator Abdelkader Benali met elkaar in debat gegaan. Dit werd door een enerverend paneldebat met activisten en changemakers Lisanne Boersma, Houssein Hassouni en Maryam el Maslouhi opgevolgd. Juryvoorzitter Abdelkader Benali sloot de middag af door de winnaar van de schrijfwedstrijd NISRINE BOUKLIL, met haar onderstaande stuk bekend te maken:

‘Normaal’:

Een misbaksel, verschrikking,
een schande voor de familie.
Wat, o wat heb ik misdaan?
Ik hou meer van de kleuren zwart en blauw,
hou niet van vrouwelijke geuren;
is dit de reden voor alle haat?
Deze kleden, ze bepalen niets.
Ik ben meer, meer dan de wereld ziet.
Waarom, waarom kan ik dat niet?
Normaal zijn? Wat is normaal?
Met jongens flirten, jurkjes dragen.
Zijn dit de tinten van een vrouw?
Kort haar en spijkerjacks,
longboards en rockmuziek,
te mannelijk, of gewoon mezelf?
Normaal, ik ben normaal;
ik ben mezelf op een normale manier.